Έκθεση
Η έκθεση συγκεντρώνει έναν πλούτο έργων, ερεθισμάτων και συμβολισμών με όχημα τον λόγο και τις εικόνες του ποιητή να οδηγούν σπουδαίους σύγχρονους δημιουργούς.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο στη δύσκολη εποχή που ζούμε φιλοδοξεί να τονώσει το ηθικό του Ελληνικού κοινού και να προβάλει αξίες για ποιότητα, έμπνευση, ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα αφιέρωμα στο ποιητικό σύμπαν του Οδυσσέα Ελύτη, όπως εκφράστηκε στην ποίηση και την εικαστική του δημιουργία, τις εικαστικές αναζητήσεις των δημιουργών της γενιάς του και σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από το έργο του.
Η έκθεση αυτή σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται σαν περιεχόμενο και οργάνωση σε αυτή που πραγματοποιήθηκε το 2011 στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη.
Αρθρώνεται σε τρεις άξονες: α) τo σύνολο των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη. Πρόκειται για ευφάνταστα κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν μια μοναδική καλλιτεχνική διάσταση και αντανακλούν την αισθητική αντίληψη του μεγάλου ποιητή. Κοντά σε αυτά η έκθεση πλουτίζεται με χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις του Ελύτη, μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του.
β) αποσπάσματα από αισθητικα δοκίμια του Ελύτη για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Κανέλλης, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός, Δέρπαπας), τα οποία συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα.
γ) Έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Καρέλλα, Μακρουλάκης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Λάππας, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος, Μποκόρος, Λίτη).
Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκαταστάσεων μαρτυρούν, πέρα από τη διαφορετικότητα των πλαστικών τους διατυπώσεων, την αλήθεια του περιεχομένου τους, τη δική τους ξεχωριστή κυρίαρχη ή διακριτική ποιητική διάσταση.
Έργα και υλικό δανείζουν το Μουσείο Μπενάκη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες.
Την έκθεση επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, αξιοποιώντας δημιουργικά την εμπειρία του απο την ανάλογη έκθεση που προετοίμασε ο ίδιος το 2011 στο Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα, με τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Ένας πλούσια εικονογραφημένος ομότιτλος κατάλογος με αρχειακό και οπτικό υλικό συνοδεύει την έκθεση. Τα κείμενα του καταλόγου υπογράφουν οι κκ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Αλέκος Φασιανός, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Γιώργος Βέης, Γιάννης Κοντός και Τάκης Μαυρωτάς.
Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκαν και προγραμματίζονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Oι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον εικαστικό κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη, τον λόγο και τη ζωγραφική δημιουργία του ίδιου και αγαπημένων του καλλιτεχνών. Στόχος είναι η ανακάλυψη του ζωγραφικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη σε συνάρτηση με την ποίηση και τα θεωρητικά του κείμενα, η παρατήρηση των έργων μεγάλων ζωγράφων, για τους οποίους έγραψε κείμενα ο Ελύτης, η συνειδητοποίηση της σημασίας της ποίησης στην έμπνευση πολλών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, η κατανόηση της σχέση ποίησης και ζωγραφικής.