Περιγραφή
Τα μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα αποσκοπούν στην διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των μαθητών, στην καλλιέργεια της αισθητικής, μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας και στην βιωματική εμπειρία που οδηγεί σε ελευθερία έκφρασης. Σχεδιάζονται έχοντας ως βάση τις αρχές της βιωματικής μάθησης και απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
H έκθεση «Το ’21 των Συλλεκτών» παρουσιάζεται στον πρώτο όροφο του μουσείου, ταυτόχρονα με την έκθεση «Λεωνίδας-Ναπολέων-Μπότσαρης και δρα σε διάλογο με την έκθεση του ισογείου.
Πολλά συλλεκτικά αντικείμενα έχουν καίρια σημασία για το ιστόρημα και των δύο εκθέσεων, για την απεικόνιση προσώπων και γεγονότων της Επανάστασης: πίνακες, πιάτα, ρολόγια, πορσελάνες κ.α. με θέματα σχετικά με τον Ναπολέοντα, Αλή Πασά, Μπότσαρη, Delacroix κ.ά. Τα εκθέματα οπτικοποιούν την ‘ατμόσφαιρα’ των γεγονότων, την απήχησή τους στο κοινό της εποχής, πολλαπλασιάζοντας, επεκτείνοντας και πλουτίζοντας την εικόνα των συμβόλων σε κοινά θέματα, συνδέοντας -συχνά συμπληρωματικά- την αφήγηση και στις δύο εκθέσεις.
Τα φιλελληνικά αντικείμενα γίνονται δημοφιλή στη μέση αστική τάξη –κι όχι μόνο- γεγονός που επιτρέπει τη μαζική παραγωγή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Επιπλέον, η απεικόνιση ηρώων και ιστορικών γεγονότων του 1821 στη λαϊκή τέχνη, συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωσε της νεοελληνικής ταυτότητας και πολιτισμού μας.
Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Μπενάκη για τη συνεργασία και ιδιαίτερα τον Γιώργη Μαγγίνη,
Επιστημονικό Διευθυντή, για την ευγενή παραχώρηση του υλικού προετοιμασίας της έκθεσης, καθώς και τη Μάρα Βερύκοκου που επιμελήθηκε την έκθεση και οργάνωσε τις θεματικές της και όλους τους συνεργάτες της που έγραψαν κείμενα και βοήθησαν στο στήσιμό της στην Αθήνα.
Για την προθυμία και τον ενθουσιασμό τους να μοιραστούν το πάθος τους για αγαπημένα αντικείμενα με το ευρύτερο κοινό, ευχαριστούμε τους συλλέκτες-εκθέτες: Stéphan Adler, Απόστολο Αργυριάδη, Πέτρο Βέργο, Ευαγγελία Σταυρινάκη και Νικήτα Σταυρινάκη.
Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου 2021-16 Ιανουαρίου 2022
Έναρξη Μουσείο-Παιδαγωγικών Προγραμμάτων: 13 Οκτωβρίου 2021
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο 1,50 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε ένα από τα δυο προγράμματα διάρκειας μιας ώρας ή στα 3 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε δίωρο μουσείο-παιδαγωγικό πρόγραμμα που καλύπτει αναλυτικότερα τις δυο ανωτέρω εκθέσεις.
- Κάθε ομάδα πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από έναν/μία συνοδό εκπαιδευτικό, που θα ακολουθεί την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
- Τα μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα, πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09.00-14.00 & Τετάρτη: 09.00-14.00 & 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00.
- Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση παρακαλώ επικοινωνείτε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο 2310 99 16 14 (Δευτέρα–Παρασκευή 10.00-15.00) Υπεύθ. Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ελένη Μπουντουρέλη.
- Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε και με το 2310 247 111 Τρίτη 09.00-14.00, Τετάρτη 09.00-14.00-17.00-21.00, Πέμπτη-Παρασκευή 09.00-14.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.
- Τα μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα μπορούν κατόπιν συνεννόησης με το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων να υλοποιηθούν και διαδικτυακά, με ζωντανή σύνδεση μέσω google meet.