ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Μουσειοεκπαιδευτικά προγράμματα για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

21 Φεβρουαρίου 2022 - 30 Ιουνίου 2022

Περιγραφή

«Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ-ΛΑΒΕΙΝ»

Η έκθεση, σε συνεργασία με το Onassis Culture, επιχειρεί μια επανεκτίμηση ολόκληρου του έργου του «μεγάλου μοντέρνου» της νεοελληνικής γλυπτικής, μια διείσδυση στον τρόπο σκέψης του κάτω από το περίβλημα του μύθου που έχει δημιουργήσει η τραγική του μοίρα, η μυθιστορηματική ζωή του. Από την Τήνο, το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του πατέρα του, το Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα, την Ακαδημία του Μονάχου, την τεράστια φήμη της Κοιμωμένης, το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας, μετά από τα βασανιστικά μοναχικά χρόνια στην Τήνο την επάνοδο στη δημιουργία και την καθολική αναγνώριση και παραγωγή των τελευταίων χρόνων της ζωής του, ο Χαλεπάς αποκαλύπτεται: διαχρονικά θα αποτελεί σύμβολο ανόδου, πτώσης και αναγέννησης στον χώρο της δημιουργίας.

Τα παιδιά, θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε 150 έργα του Γιανούλη Χαλεπά, να αναγνωρίσουν τις τρεις περιόδους παραγωγής του, να εκτιμήσουν την ιδιαιτερότητα των όγκων και να θαυμάσουν την πλαστικότητα των μορφών του. Στη συνέχεια καλούνται να απευθύνουν μια επιστολή προς τον καλλιτέχνη (διανθίζοντάς της με μικρά σκίτσα), εκφράζοντάς του τα συναισθήματα που τους γεννήθηκαν κατά την διάρκεια της γνωριμίας τους με το έργο του. Τα μικρότερης ηλικίας παιδιά, κατόπιν συνεννόησης ασχολούνται με την γλυπτική στο εργαστήριο.

«Θεατές, κοινό, άσπρος καβαλάρης, όχλος και κοπάδι»
Εδουάρδος Σακαγιάν

Ο Εδουάρδος Σακαγιάν είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής, με σπουδές στην Α.Σ.Κ.Τ της Αθήνας και την École nationale supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού, μοιράζει τη ζωή και την καριέρα του ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Στη ζωγραφική του, η οποία έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, αλλά και η προσωπική ματιά του καλλιτέχνη. Οι θεατές του Σακαγιάν δεν νοούνται ως μονάδες, αλλά ως ενιαίο κι αδιαίρετο σύνολο. Παρόλο, που διατηρούν στοιχεία της μοναδικής, της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους, φαίνεται ότι αυτή υποτάσσεται στις επιταγές του συνόλου. Τα παιδιά που θα ξεναγηθούν στην έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν για την σημασία της ταυτότητας, της μοναδικότητας αλλά και της επιδραστικής δύναμης της μάζας στις επιλογές της μονάδας. Στην συνέχεια, καλούνται να δημιουργήσουν τους δικούς τους θεατές και να συζητήσουν για τις αποτυπώσεις τους.

«Μυστικοί κήποι»
Άννα Μαρία Τσακάλη

Η Άννα Μαρία Τσακάλη, μια από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της γενιάς του ’80, μοιράζει τη ζωή και το ταλέντο της ανάμεσα στην Ελλάδα και το Παρίσι, όπου σπούδασε Ζωγραφική στην École nationale supérieure des Beaux-Arts με καθηγητή τον Leonardo Cremonini.

Τα λουλούδια, τα οποία αποτυπώνονται στα έργα της Άννας Μαρία Τσακάλη γίνονται σύμβολα με πολλαπλά αντιφατικά νοήματα. Πηγαία έκφραση της ομορφιάς και της ζωής, συμπυκνώνουν παράλληλα στην εύθραυστη και εφήμερη ύπαρξή τους, την τραγική μοίρα της φθοράς και του θανάτου.  Τα παιδιά θα ξεναγηθούν στην έκθεση και να θαυμάσουν την εξαιρετική τεχνική της ζωγράφου, παρατηρώντας ταυτόχρονα την ευαίσθητη γραφή της και τις χρωματικές της παλέτες. Αφού ολοκληρωθεί η ξενάγησή τους, θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τα δικά τους λουλούδια σε ένα εικαστικό περιβάλλον της επιλογής τους.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο 1,50 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διάρκειας μιας ώρας που περιλαμβάνει περιήγηση είτε στην έκθεση του Γ. Χαλεπά, είτε στην έκθεση των Σακαγιάν/Τσακάλη.
  • Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 3 ευρώ ανά μαθητή/τρια για την συμμετοχή σε δίωρο μουσείο-παιδαγωγικό πρόγραμμα που καλύπτει αναλυτικότερα και τις τρεις εκθέσεις του μουσείου.
  • Υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης των μουσείο-παιδαγωγικών προγραμμάτων όλων των εκθέσεων και διαδικτυακά σε ζωντανή σύνδεση. Καλέστε στο 2310 99 16 14 (Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων) ή στο education@teloglion.gr για περισσότερες πληροφορίες και συντονισμό του ραντεβού σας.
  • Κάθε ομάδα πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από έναν/μία συνοδό εκπαιδευτικό, που θα ακολουθεί την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
  • Τα μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα, πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09.00-14.00 & Τετάρτη: 09.00-14.00 & 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00.
  • Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση παρακαλώ επικοινωνείτε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο  2310 99 16 14 ή στο education@teloglion.gr (Δευτέρα–Παρασκευή 10.00-15.00) Υπεύθ. Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ελένη Μπουντουρέλη.
  • Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε και με το 2310 247 111 Τρίτη 09.00-14.00, Τετάρτη 09.00-14.00-17.00-21.00, Πέμπτη-Παρασκευή 09.00-14.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.
Έναρξη
21/02/2022
Λήξη
30/06/2022