Περιγραφή
Τι είναι μια συλλογή, από πού ξεκίνησε και γιατί; Γιατί εκθέτουμε αντικείμενα σε μουσεία; Είναι κάποια πιο σημαντικά από άλλα; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι μικροί συλλέκτες που επισκέπτονται την έκθεση αυτή.
Ιδανική για μαθητές πρωτοβάθμιας αλλά και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς η έκθεση αυτή, δίνει τη μοναδική ευκαιρία να συζητήσουμε για την έννοια του συλλέγειν, την ποικιλία των συλλογών αλλά και την κατανόηση της έννοιας της ιδιωτικής και δημόσιας συλλογής.
Παρουσιάζονται έργα νεοελληνικής τέχνης από τον πυρήνα της συλλογής των Τέλλογλου και την έκθεση συμπληρώνουν έργα από δωρεές, Ελλήνων αλλά και ξένων ιδιωτών, συλλεκτών, φορέων αλλά και καλλιτεχνών που προσέφεραν τελικά τα έργα τους ως δείγμα φιλίας και εκτίμησης. Με την επέτειο των εικοσάχρονων της λειτουργίας του Τελλογλείου Ιδρύματος να πλησιάζει, αυτή η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής τόσο στους ιδρυτές του, όσο και στους δωρητές-ευεργέτες και φίλους του.
Για προνήπια και μαθητές έως ΣΤ Δημοτικού:
Μετά την ξενάγηση, τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους κολλάζ επιλέγοντας κομμάτια από φωτοτυπημένα έργα της έκθεσης. Αφού το ολοκληρώσουν, συζητάμε για το νέο έργο που δημιούργησαν. (Διάρκεια 20 λεπτά)
Για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου:
Προτεινόμενη δράση 1.
Μετά την ξενάγηση τα παιδιά, χωρίζονται σε ομάδες και περιηγούνται μόνα τους στην έκθεση, παίρνοντας το ρόλο του συλλέκτη. Συζητούν αρχικά για το είδος της συλλογής τους, τον τρόπο επιλογής των έργων, τον αριθμό και την ύπαρξη ή μη της θεματικής τους. Έπειτα επιλέγουν και φωτογραφίζουν τα έργα που θα τοποθετούσαν στη συλλογή τους. Στη συνέχεια, σε κύκλο, ανοίγουμε διάλογο για την συλλογή που δημιούργησαν και ανακαλύπτουμε το σκεπτικό πίσω από τις επιλογές τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους πιο γνωστούς συλλέκτες του κόσμου αλλά και της Ελλάδας. (Διάρκεια 20 λεπτά)
Προτεινόμενη δράση 2.
Μετά την ξενάγηση, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν γίνει αναφορές στην αξία της συλλογής, την αξία των έργων τέχνης, τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται και στήνονται τα έργα στην έκθεση, τα παιδιά συμμετέχουν σε μια μικρή αναπαράσταση δημοπρασίας έργων τέχνης. Με κλήρωση, ένας μαθητής αναλαμβάνει το ρόλο του δημοπράτη (αν υπάρχει χρόνος οι δημοπράτες εναλλάσσονται), έχοντας ως ‘’’έργα’’ φωτοτυπημένα αντίγραφα των έργων της έκθεσης. Τα υπόλοιπα παιδιά κρατάνε τις καρτέλες με τις οποίες σηματοδοτούν την πλειοδοσία τους και ξεκινά η δημοπρασία! (Διάρκεια 20 λεπτά).
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
• Στα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν 75 μαθητές/ώρα. Διαμορφώνονται τρία group ξεναγήσεων, τα οποία κινούνται παράλληλα στο χώρο.
• Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 1,50 ευρώ ανά μαθητή/τρια.
• Κάθε ομάδα των 25 ατόμων πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από έναν/μία συνοδό εκπαιδευτικό, που θα ακολουθεί την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
• Η διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι μία ώρα και πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9.00-14.00 & Τετάρτη: 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00.
• Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση παρακαλώ επικοινωνείτε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο 2310 99 16 14 (Τρίτη –Παρασκευή 09:00-14.00) Υπευθ. Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ελένη Μπουντουρέλη.
• Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε και με το 2310 247 111.
Διάρκεια Έκθεσης:
20 Σεπ 2019 – 26 Ιαν 2020