ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός εγκαινίων έκθεσης «Λεωνίδας-Ναπολέων-Μπότσαρη. Η γλώσσα των Συμβόλων»

Η νέα εμβληματική έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος «Λεωνίδας-Ναπολέων-Μπότσαρη. Η γλώσσα των Συμβόλων» εγκαινιάστηκε από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου.

Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τελλογλείου Ιδρύματος, Πρύτανης Α.Π.Θ. Καθηγητής, Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης, Λίνα Μενδώνη.

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε τον διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης, η οποία συνιστά μείζον πολιτιστικό γεγονός «καθώς για πρώτη φορά πολλά μουσεία από τέσσερις διαφορετικές χώρες, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελλάδα, όπως και εκπαιδευτικά ιδρύματα και συλλέκτες, συνεργάστηκαν στενά για να αναδείξουν από κοινού τον ρόλο των συμβόλων στην πολιτική, την τέχνη και την ιστορία». Επιπλέον επισήμανε πως πρόκειται για μια έκθεση «που γεφυρώνει, μέσα στον ίδιο ιστορικό χρόνο, τη Δύση με την Ανατολή, την Ελλάδα της αρχαιότητας με την Ευρώπη των ναπολεόντειων χρόνων, τη γαλλική επανάσταση με την ελληνική, εκφράζοντας, με τη γλώσσα των συμβόλων, το διαρκές αίτημα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου».

Η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι «η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε την εκρηκτική κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας αφύπνισης, επαναπροσδιορισμού και ωρίμανσης της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων που συντελέστηκε σταδιακά και δεν σταμάτησε με την δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους, αλλά συνεχίζεται έως σήμερα μέσα από μια διαδικασία διαρκούς εξέλιξης και μετασχηματισμού. Μια διαδικασία συγκρότησης, επιβεβαίωσης και ανάδειξης της κοινής εθνικής ταυτότητας, που χτίζεται σε συμβολικό επίπεδο στο παρόν, με εργαλεία: τη συλλογική μνήμη και ερμηνεία του παρελθόντος, και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον». Τέλος, τόνισε το υψηλού επιπέδου έργο που συντελείται εδώ και χρόνια στο Τελλόγλειο.

Ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα αποκάλυψε πως νιώθει στο Τελλόγλειο «σαν στο σπίτι του», λόγω των πολυάριθμων εκθέσεων ελληνογαλλικού περιεχομένου που έχει διοργανώσει το Ίδρυμα, υπενθυμίζοντας τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες. «Σήμερα είναι ευκαιρία να γιορτάσουμε αυτή τη συμμαχία» τόνισε δίνοντας περιθώριο για ερμηνείες που παραπέμπουν στην πολιτική και διπλωματική επικαιρότητα των ημερών.

Στο ίδιο πνεύμα κι ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η έκθεση έχει την τιμή να διεξάγεται υπό την αιγίδα των Προέδρων της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται λίγες μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στις ελληνογαλλικές σχέσεις κάνοντας λόγο για αμοιβαιότητα και στήριξη με βαθιές ρίζες, η οποία παρουσιάζεται στην έκθεση. Μάλιστα χαρακτήρισε τη Γαλλία ως τον πιστότερο σύμμαχο στη στενή, αλλά και την ευρύτερη γειτονιά μας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Τελλογλείου και Πρύτανης του Α.Π.Θ. με αφορμή την έκθεση στάθηκε στον ρόλο του Ιδρύματος ως πολιτιστικού βραχίονα του Πανεπιστημίου, αλλά και «στα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας που εκφράζουν τους Έλληνες αλλά και τους Ευρωπαίους».

Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου αναφέρθηκε στο φιλελληνικό περιεχόμενο της έκθεσης, στους συντελεστές της ενώ στάθηκε κυρίως στα έργα των Λιπαρίνι και Ντελακρουά. Ακολούθησε ξενάγηση, της Προέδρου στον εκθεσιακό χώρο, από την κα Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πέρα από τους ομιλητές η κα Βούλα Πατουλίδου ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γκιουλέκας και Κώστας Ζουράρης, η Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κα Sandrine Mouchet, η Διευθύντρια της Γαλλικής Σχολής στην Αθήνα κα Véronique Chankowski, η Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα κα Patrizia Falcinelli, ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρος Μιλτιάδης, oεπίτιμος Πρόξενος της Ιταλίας κ. Χρήστος Σαραντόπουλος, o Διευθυντής του Τομέα Μοντέρνων Σύγχρονων Σπουδών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών κ. Gilles de Rapper, ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης, η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης κα Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, ο Διευθυντής του Φαρμακευτικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κα Ζωή Τσόκανου, ο Πρόεδρος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κα Ελιζ Ζαλαντό, ο αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Προβελέγγιος, απόγονος του Μάρκου Μπότσαρη, ο ηθοποιός κ. Άκης Σακελλαρίου, οι συλλέκτες κ.κ. Stéphan Adler και Νικήτας Σταυρινάκης, κ.ά.

Τη Στρατιωτική ηγεσία εκπροσώπησαν οι: Αντιναύαρχος Π.Ν. Ιωάννης Δρυμούσης (εκπρόσωπος ΓΕΕΘΑ), ο Υποστράτηγος Κωσταντίνος Γούναρης (εκπρόσωπος ΓΕΣ), ο Σμήναρχος Παντελής Βαλασιάδης (εκπρόσωπος ΓΕΑ) κ.ά.

Η κα Σακελλαροπούλου υπέγραψε στο βιβλίο που εκδόθηκε για την έκθεση, για τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος γράφοντας το εξής σχόλιο: «Η αρχαιότητα και η επιρροή τους στο φιλελληνικό κίνημα και στην εικόνα της Επανάστασης στην Ευρώπη. Μια υπέροχη έκθεση!».

Η έκθεση «Λεωνίδας-Ναπολέων-Μπότσαρη. Η γλώσσα των Συμβόλων» έχει ενταχθεί στο Φεστιβάλ των 56ων Δημητρίων.
Παράλληλα εγκαινιάστηκε και η έκθεση «Το ’21 των Συλλεκτών», που συνιστά συνεργασία του Τελλογλείου με το Μουσείο Μπενάκη.

 

Στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που η Πολιτεία έχει θεσπίσει έναντι του Covid-19.

ΛΗΨΗ msword ΑΡΧΕΙΟΥ, 405KB