Picasso, Suite 347

15,00

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ήταν ίσως το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός του 2008 για τη Θεσσαλονίκη η Έκθεση Χαρακτικών Έργων με τίτλο «Picasso, Suite 347», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η σημαντική αυτή συλλογή περιλαμβάνει 347 χαρακτικά που ο Πικάσο δημιούργησε από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 1968 και ανήκει στο Ίδρυμα Bancaja της Βαλένθια. Είναι μια από τις πέντε σειρές χαρακτικών (Epreuve d’ artiste), που κυκλοφορούν με την υπογραφή, σε όλα τα χαρακτικά, του ίδιου του Πικάσο.
Στη σειρά μπορεί κανείς να συναντήσει τα περισσότερα από τα αγαπημένα θέματα του Ισπανού καλλιτέχνη: έργα που αναφέρονται στην ιστορία της ζωγραφικής, στο γυναικείο γυμνό, στον κόσμο της ταυρομαχίας και του φλαμένκο, την ελληνορωμαϊκή μυθολογία και κυρίως το μεσογειακό τοπίο. Επίσης υπάρχουν αναφορές στην καθημερινή ζωή και σε ένα ισπανικό μυθιστόρημα του 16ου αιώνα, το “La Celestina”. Η σειρά περιλαμβάνει έργα με διαφορετικές τεχνικές• είναι άλλωστε γνωστό ότι συχνά ο Πικάσο αναμείγνυε τεχνικές και έκανε επεμβάσεις κατά τη διάρκεια του τυπώματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη ποικιλία των μεγεθών, στοιχείο ενδεικτικό του τρόπου αξιοποίησης του χώρου από τον Πικάσο.

Το Αρχείο  Τώνη Σπητέρη, μας έδωσε ένα πολύτιμο υλικό για τον τρόπο υποδοχής του έργου αυτού του Πικάσο από τον τύπο της εποχής στη Γαλλία. Τα πρώτα κείμενα των τυπογράφων Piero και Aldo Crommelynck, του Pierre Daix, η έκθεση στην Galerie Louise Leiris, άφθονο φωτογραφικό υλικό του Πικάσο εκείνη την εποχή στη Mougins, υλικό για την μεγάλη έκθεση 1965, ανέκδοτο ποιητικό – θεατρικό έργο του Πικάσο για την Ταφή του Κόμητος του Οργκάθ, -έργο του Ελ Γκρέκο-, κάποια λίγα σχέδια της Σειράς αυτής που σχολιάζει η Βεατρίκη Σπηλιάδη, είναι κάποιοι από τους θησαυρούς του Αρχείου Σπητέρη, που φυλάσσεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

Διάρκεια Έκθεσης: 25 Ιαν 200830 Απρ 2008

Συγγραφέας/Επιμελητής: Γουλάκη – Βουτυρά, Αλεξάνδρα
Εκδότης: Τελλόγλειο Ίδρυμα
Ημ. Έκδοσης: 2008
ISBN: 978-960-6790-00-3
Σελίδες: 120
Εξώφυλλο: Μαλακό

ΜΕΓΕΘΟΣ:
30×24 εκ.
ΚΩΔΙΚΟΣ
244