Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να σας παρέχουμε την καλύτερη πιθανη εμπειρία χρήστη .Cookie πληροφορίες ειναι αποθηκευμένο στο προγραμμα περιήγησης σας και εκτελεί λειτουργίες όπως να σας αναγνωρίζει όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και βοηθάει την ομάδα μας να καταλάβει σε ποια σελίδα από τον ιστότοπο μας βρίσκεις πιό ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.
Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά
Υποβλήθηκε στις 30. Οκτώβριος 2018 – 14:05.
Μία από τις υψηλότερες διακρίσεις της γαλλικής δημοκρατίας, το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, απονεμήθηκε στη γενική γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά.
Σε τελετή που έγινε στο Τελλόγλειο, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy επέδωσε τα διάσημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής στην κ. Βουτυρά, αναγνωρίζοντας τη δράση της στην προώθηση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού μέσα από πολυάριθμες εκθέσεις στο Τελλόγλειο.
Ο κ. Chantepy χαρακτήρισε την κ. Βουτυρά «διακεκριμένη προσωπικότητα από τον ακαδημαϊκό κόσμο και τον χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα» και έκανε λόγο για το πολυδιάστατο έργο της τιμώμενης σε τομείς όπως η Ιστορία της Τέχνης, η μελέτη της μουσικής εικονογραφίας και της σύγχρονης γλυπτικής, παράλληλα με το διδακτικό της έργο. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στις σχέσεις της κ. Βουτυρά με το γαλλικό πολιτισμό, ο Γάλλος πρέσβης παρατήρησε: «Το πάθος σας για τις γαλλικές τέχνες και τον πολιτισμό σας οδήγησε για περισσότερα από 10 χρόνια να παρουσιάσετε μοναδικές εκθέσεις πάνω σε ανεξερεύνητα θέματα ή μέσα από μία μοναδική γωνία». Όπως είπε τέλος ο κ. Chantepy, μέσα από όλο αυτό το έργο της, η κ. Βουτυρά «έχει γίνει μόνιμος πρεσβευτής στην υπηρεσία των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας».
Στην απάντησή της η κ. Βουτυρά ευχαρίστησε τον Γάλλο πρέσβη για τη διάκριση που της απένειμε η Γαλλία. «Την αισθάνομαι ως μεγάλη τιμή», είπε και πρόσθεσε: «Αυτή η τιμή αντανακλάται στο Τελλόγλειο, το οποίο έχει μακρά ιστορία συνεργειών με ξένους και ιδιαίτερα γαλλικούς πολιτιστικούς φορείς, προκειμένου να οργανώσει δράσεις κοινού ενδιαφέροντος που προβάλλουν την καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό που μοιραζόμαστε». Η ίδια υπενθύμισε μία φράση του Κωνσταντίνου Μαλέα στην έκθεση ζωγραφικής της Στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη το 1916: «Ο θαυμασμός μας στην τέχνη ενός λαού μας αδελφοποιεί με αυτόν».