Περιγραφή
Tο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. θα φιλοξενήσει το εξαιρετικής σημασίας και ομορφιάς έργο ενός εκ των σημαντικότερων νεοελλήνων ζωγράφων, του Γεώργιου Ιακωβίδη (1853-1932), με τίτλο «Παιδική Συμφωνία», (1896 – Λάδι σε μουσαμά, 95×130 εκ.)
Ο Ιακωβίδης, ένας από τους βασικότερους εκπρόσωπους του γερμανικού νατουραλισμού της Σχολής του Μονάχου στην Ελλάδα, έχει αφήσει πλούσια παραγωγή (πάνω από 200 έργα) κυρίως ελαιογραφίες, με σκηνές της καθημερινής ζωής στις οποίες πρωταγωνιστούν τα παιδιά, διάφορες προσωπογραφίες και πορτραίτα, νεκρές φύσεις και άλλα.
Τα παιδιά, καλούνται να γνωρίσουν τον πίνακα, αλλά και άλλους με παρόμοια θεματική του ίδιου καλλιτέχνη ή των σπουδαίων δασκάλων του όπως του Λύτρα. Καλούνται να εξερευνήσουν την εικόνα, να μιλήσουν για τους τρόπους απόδοσης του φωτός, του χρώματος και της διάταξης των ανθρώπων στην ζωγραφική επιφάνεια, αλλά και να ανακαλύψουν τα γιατί πίσω από τις επιλογές του καλλιτέχνη, σχετικά με τη συγκεκριμένη θεματική.
Παράλληλα, θα εξοικειωθούν με βασικές έννοιες ιστορίας της τέχνης και την ορολογία που χρησιμοποιείται και φυσικά ανάλογα την ηλικία τους, θα τους μεταφερθεί η πληροφορία σαν παραμύθι/μικρή αφήγηση.
Στο τέλος της ανάλυσης του πίνακα και της συζήτησης, τους μικρούς μας φίλους τους περιμένει ένα γρήγορο μουσικό memory game (για παιδιά προσχολικής ηλικίας έως και έκτης δημοτικού), ενώ τους μεγαλύτερους με τη βοήθεια της τεχνολογίας μια προσπάθεια παραγωγής μιας αυτοπροσωπογραφίας, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο!
Πιο συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα παιδιά (Γυμνάσιο-Λύκειο), με το κινητό τους τηλέφωνο, βγάζουν μια selfie και έπειτα καλούνται να ιχνογραφήσουν το πρόσωπό τους ή του διπλανού τους με χαρτί και μολύβι, τοποθετώντας το χαρτί πάνω στην οθόνη του κινητού τους.
Γνωρίζοντας έτσι εμπειρικά, τις δομές του προσώπου και διασκεδάζοντας αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά του. Ταυτόχρονα, έρχονται σε επαφή με τα διάσημα πορτραίτα που υλοποίησαν τόσο ο Ιακωβίδης όσο και άλλοι διάσημοι ζωγράφοι της περιόδου αυτής.
Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 40 λεπτά και μπορεί να συνδυαστεί με μια εικοσάλεπτη ξενάγηση και στην έκθεση με τίτλο “H στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη”, την αναλυτική περιγραφή της οποίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ιδρύματός μας. (συνολική διάρκεια 60 λεπτά)
Παρακαλώ, για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310 99 16 14 (ΔΕ-ΠΑ 09:00-14:00).
Σας περιμένουμε!
Με εκτίμηση,
Μπουντουρέλη Ελένη
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Διάρκεια Έκθεσης:
7 Νοε 2018 – 25 Νοε 2018