Περιγραφή
Δυο χρόνια μετά την επιτυχημένη έκθεση – αφιέρωμα στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη, η οποία μεταξύ άλλων παρουσίασε τo σύνολο των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη, αποσπάσματα από αισθητικά δοκίμια του για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες όπως για τους Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλο, Παρθένη, Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Εγγονόπουλο, Τσαρούχη, Μόραλη, Φασιανό και έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. έχει τη χαρά να φιλοξενεί την έκθεση Γιώργος Σεφέρης: Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια.
Όπως αναφέρει και ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης:
Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής μαρτυρούν, σε αυτήν την έκθεση, πέρα από τη διαφορετικότητα των πλαστικών τους διατυπώσεων, την αλήθεια του περιεχομένου τους, τη δική τους ξεχωριστή κυρίαρχη ή διακριτική, ποιητική διάσταση. Σαράντα Έλληνες καλλιτέχνες, με φαντασία και ζωντάνια, μοιράζονται τη δημιουργία τους με την ποίηση του Σεφέρη. Καλλιτέχνες, που αξιοποιούν τις δυνατότητές τους να δουν πιο μακριά, με ένα βαθύτερο τρόπο, αμεσότερο και, σε αρκετές περιπτώσεις, πρωτότυπο, τον ποιητικό του λόγο.
Η έκθεση περιλαμβάνει χειρόγραφα του Σεφέρη, τις πρώτες εκδόσεις του, καθώς και το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών το 1963, έργα και αντικείμενα που ο ποιητής έχει ζωγραφίσει, καθώς και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που τράβηξε από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι, την περίοδο 1918-1924, έως τα τελευταία του ταξίδια, και οι οποίες ανήκουν στις συλλογές του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας από τις δωρεές της Μαρώς Σεφέρη και της κυρίας Άννας Λόντου.
Τέλος, θα παρουσιαστούν εικονογραφήσεις ποιημάτων του από τους Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Τάσσο και Γιάννη Ψυχοπαίδη και έργα διακεκριμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίησή του, όπως των Σπύρου Βασιλείου, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιάννη Τσαρούχη, Τάσσου, Γιάννη Μόραλη, Παναγιώτη Τέτση, Βασίλη Θεοχαράκη, Κώστα Τσόκλη, Αλέκου Φασιανού , Σωτήρη Σόρογκα και άλλων καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Τα παιδιά που θα επισκεφτούν την έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες λογοτέχνες, να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους και να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους, να γνωρίσουν και να παρατηρήσουν έργα μεγάλων Ελλήνων εικαστικών και να συνδυάσουν τα οπτικά ερεθίσματα με τα ακουστικά ερεθίσματα που συνενώνονται σε αυτή την έκθεση μέσα από το πάντρεμα της ποίησης και της ζωγραφικής.
Πιο συγκεκριμένα γίνονται ξεναγήσεις σε:
· Παιδιά του νηπιαγωγείου και της Α’, Β’ Δημοτικού
· Παιδιά της Γ’- Δ’ & Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού
· Παιδιά Γυμνασίου
· Παιδιά Λυκείου
Για αναλυτική περιγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων πατήστε εδώ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
• Στα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν 75 μαθητές/ώρα. Διαμορφώνονται τρεις ομάδες ξεναγήσεων, οι οποίες κινούνται παράλληλα στο χώρο.
• Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 1,50 ευρώ ανά μαθητή/τρια.
• Κάθε ομάδα των 25 ατόμων πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από έναν/μία συνοδό εκπαιδευτικό, που θα ακολουθεί την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
• Η διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι μία ώρα (60 λεπτά), τα οποία διαρθρώνονται στην ξενάγηση (1οάξονα) και στο βιωματικό/διαδραστικό παιχνίδι/δραστηριότητα (2οςάξονας).
Πραγματοποιούνται Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9.00-14.00 και Τετάρτη: 9.00-14.00 & 17.00-21.00.
• Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση παρακαλώ επικοινωνείτε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο 2310 99 16 14 (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14.00).
• Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλ.: 2310 247 111.
Διάρκεια Έκθεσης:
1 Μαρ 2019 – 2 Ιουν 2019