Περιγραφή
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα συμμετέχει στη δράση ΑΠΘ την Κυριακή 19 Μαΐου! Στο πλαίσιο της δράσης, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις εκθέσεις: Fake (f)or Real, Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας και Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896 στην Αθήνα «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού», ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία περιηγηθούν και στην έκθεση ‘Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας’.
Το κοινό θα δει από κοντά το μνημειακών διαστάσεων έργο των Henri Félix Emmanuel & Paul Philippoteaux, “L’adieu à Maurice Etcheverry” (Ο ύστατος αποχαιρετισμός στον Maurice Etcheverry).
Σύντομη περιγραφή των εκθέσεων:
🔹Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;): Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά και τον αντίκτυπο που είχαν.
🔹Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας: Στην έκθεση δίνεται έμφαση στην κατανόηση, την αναγνώριση και τον ορισμό των πλαστών έργων, ιδίως στη διάκριση μεταξύ των εννοιών της πλαστογραφίας και του αντιγράφου, καθώς αναλύονται οι λεπτές διαφορές των δύο κατηγοριών.
🔹Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896 στην Αθήνα «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού»: Το αποσπασματικά σωζόμενο έργο φιλοτεχνήθηκε από τους Γάλλους ζωγράφους Henri Felix Emmanuel και Paul Philippoteaux, εκτέθηκε σε μια ροτόντα στα Ηλύσια Πεδία (1872) και συσχετίστηκε με δύο σημαντικά γεγονότα της εποχής: τον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο (1870-1871) και τους Πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (1896). Το πανόραμα απεικονίζει την υπεράσπιση του φρουρίου του Issy από τους αποκλεισμένους Γάλλους μαχητές, που δέχονταν τους συνεχείς βομβαρδισμούς του Πρωσικού πυροβολικού (1871).
🔹Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας’: Ο Nicholas Egon είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση καλλιτέχνη, τόσο για το έργο του όσο και για τον βίο του. Ήταν άνθρωπος μορφωμένος, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, φιλέλληνας και πολυταξιδεμένος. Συνολικά, η τέχνη του χαρακτηρίζεται από την αρτιότητα της σύνθεσης και την τεχνική δεξιοτεχνία του με ποικίλα μέσα (λάδι, παστέλ, ακουαρέλα, κάρβουνο, αιματίτη, κιμωλία). Μπορεί να ξεχωρίσει κανείς, επίσης, τη δυναμική ισορροπία των χρωμάτων της τοπιογραφίας του και τον ιδιαίτερο χειρισμό της γραμμής στα πορτρέτα του και, κυρίως, την ικανότητά του να καταφέρνει κάθε φορά να μας μεταφέρει την προσωπικότητα των ανθρώπων και την ιδιαίτερη δόνηση και μουσική του κάθε τόπου.
Είσοδος ελεύθερη.
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310991620.
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.