Νέα - Ανακοινώσεις

Συνοπτικός διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, προκηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό, με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Ψηφιοποιώντας την Τέχνη και την Πολιτιστική Κληρονομιά για βιωματική εμπειρία μέσω καινοτόμων τεχνολογιών» με ακρωνύμιο: ARTECH (κωδ.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για πρόσληψη συνεργάτη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα καλεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να προβεί σε πρόσληψη συνεργάτη, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Ψηφιοποιώντας την Τέχνη και την Πολιτιστική Κληρονομιά για  βιωματική εμπειρία μέσω καινοτόμων τεχνολογιών» με ακρωνύμιο: ARTECH (κωδ.

#Summer_time ξανά… στην αυλή του Τελλογλείου Ιδρύματος

Συνεχίζεται ο δεύτερος κύκλος της θερινής δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 4 ως 12 ετών στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Στον δεύτερο κύκλο του προγράμματός μας που ξεκινά την Τρίτη 25 Αυγούστου, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις εκθέσεις που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα στο μουσείο μας, να μάθουν για συναρπαστικούς δημιουργούς και να εξοικειωθούν με τον μουσειακό χώρο.

#Summer_time….στην αυλή του Τελλογλείου Ιδρύματος

Καλοκαιρινά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης - Ιούλιος 2020

ΕΣΠΑ 2014-2020 Τίτλος έργου: «Ψηφιοποιώντας την Τέχνη και την Πολιτιστική Κληρονομιά για βιωματική εμπειρία μέσω καινοτόμων τεχνολογιών-ARTECH»

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης "Ειδικές Δράσεις «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» - «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ» - «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»" με Κωδικό ΟΠΣ 2335 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΑΔΑ: ΨΘΡΛ46ΜΤΛΡ-Ξ92), θα πραγματοποιηθεί το έργο: “Ψηφιοποιώντας την Τέχνη και την Πολιτιστική Κληρονομιά για βιωματική εμπειρία μέσω καινοτόμων τεχνολογιών” με ακρωνύμιο: ARTECH (κωδ. έργου Τ6ΥΒΠ-00015).

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα ανοίγει τις ψηφιακές βάσεις του στο κοινό

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων εγκαινιάζουμε τις νέες πύλες ψηφιακής πρόσβασης στις Συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Κοινό και ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά και να χρησιμοποιήσουν τη φιλική πλατφόρμα αναζήτησης και προβολής των δεδομένων των τριών σημαντικών αποθετηρίων του Ιδρύματος. Σε αυτά διασώζεται πλούσιο σε αξία τεκμηριωμένο πολιτιστικό περιεχόμενο σε τομείς της Ιστορίας της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Μουσικής.

Το Τελλόγλειο ξανανοίγει!

Στους τρεις μήνες που ήταν κλειστό το μουσείο κρατήσαμε την επαφή με φίλους και επισκέπτες μέσα από Facebook, Blog, Instagram, Youtube, Soundcloud, και ήρθε η μέρα που η ψηφιακή παρουσία γίνεται φυσική!

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα στον ψηφιακό κόσμο

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη διάρκεια του Κορωνοϊού, αναπτύσσει νέους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό μέσω διαδικτύου, Facebook, site, YouTube, Instagram, ηλεκτρονική επαφή που εξακολουθεί να επιμένει σε θέματα πολιτισμού και τέχνης. Εικονικές περιηγήσεις εκθέσεων, η προετοιμασία τους (making of), έργα των συλλογών του σε νέες θεματικές από άλλες οπτικές, ξαναδιάβασμα υλικού εκθέσεων, εκδηλώσεων με νέες προσεγγίσεις, πρόκληση για επανεκκίνηση είναι οι νέες του δραστηριότητες που μας πλουτίζουν με νέες εμπειρίες και δυνατότητες.

29 Απριλίου. Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Από τις Συλλογές του Τελλογλείου

Διαβάστε τη νέα δημοσίευση του Τμήματος Συλλογών Έργων Τέχνης του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, στο blog του Ιδρύματος στη σελίδα https://www.teloglion.gr/el/node/18823

Το έργο της εβδομάδας από τις Συλλογές του Τελλογλείου - Πάνος Βαλσαμάκης

Διαβάστε τη νέα δημοσίευση του Τμήματος Συλλογών Έργων Τέχνης του Τελλογλείου Ιδρύματος για τον Πάνο Βαλσαμάκη στο blog του Ιδρύματος στη σελίδα https://www.teloglion.gr/el/node/18814

Ο Novello Finotti εμπνέεται από τον κορονοϊό και δημιουργεί ένα νέο έργο

Το αφιέρωμα σε καλλιτέχνες προερχόμενους από χώρες που πλήττονται από τον COVID 19 κι έργα τους φιλοξενήθηκαν ή φιλοξενούνται στο Τελλόγλειο, συνεχίζεται με τον Ιταλό γλύπτη Novello Finotti. Ο δημιουργός των έργων «Μετά το Τσέρνομπιλ» και «Η μεγάλη κόμπρα» (αποδίδει τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε λόγω του πολέμου στον Περσικό κόλπο) αποδίδει με μοναδική δεξιότητα κι ευαισθησία τη φθορά της σάρκας, την παραμόρφωση, τον πόνο, την ένταση, αλλά και τον αγώνα για την επιβίωση.

Η Κούλα Μπεκιάρη μέσα από την πένα του Τώνη Σπητέρη

Διαβάστε τη νέα δημοσίευση του Τμήματος Αρχείων Ιστορίας και Τέχνης του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., με τίτλο: "Η Κούλα Μπεκιάρη μέσα από την πένα του Τώνη Σπητέρη" στο blog του Ιδρύματος στη σελίδα http://www.teloglion.gr/el/node/18810

Το έργο της Μεγάλης Εβδομάδας από τις Συλλογές του Τελλογλείου

Διαβάστε τη νέα δημοσίευση του Τμήματος Συλλογών Έργων Τέχνης του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., με θέμα το τρίπτυχο «Ευαγγελισμός-Σταύρωση-Ανάσταση» της Κούλας Μπεκιάρη, στο blog του Ιδρύματος στη σελίδα https://www.teloglion.gr/el/node/18808

Το «Γεύμα στο Τελλόγλειο» και οι συνταγές μαγειρικής του Αρχείου Τώνη Π. Σπητέρη

Διαβάστε τη νέα δημοσίευση του Τμήματος Ιστορίας και Τέχνης του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., με τίτλο: Το "Γεύμα στο Τελλόγλειο" και οι συνταγές μαγειρικής του Αρχείου Τώνη Π. Σπητέρη στο blog του Ιδρύματος στη σελίδα https://www.teloglion.gr/el/node/18806

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ: Το Τελλόγλειο είναι online!

Σε δύσκολους καιρούς, το Τελλόγλειο Ίδρυμα προτείνει έμπνευση, εγρήγορση, ψυχαγωγία – πάντα στο σπίτι.

Αγαπητοί φίλοι,
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του στις 13 Μαρτίου, επιθυμώντας καταρχήν να συμβάλει στην ασφάλεια και υγεία των συνεργατών και των επισκεπτών του.

Μπορεί να έκλεισε ο εκθεσιακός χώρος, ο οργανισμός όμως παραμένει ενεργός - με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις - και οργανώνεται καθημερινά για να είναι κοντά σας.

Αναβολή εργαστηρίων παιδιών και ενηλίκων

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Σαββατοκύριακο 14 & 15 Μαρτίου αλλά και το επόμενο 21 & 22 Μαρτίου ΔΕΝ θα υλοποιηθεί το εργαστήριο ελεύθερου σχεδίου ενηλίκων, το βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων με τίτλο "Όταν το συναίσθημα γίνεται εικόνα" (αυτό-φωτογράφησης) και τα εικαστικά εργαστήρια παιδιών όλων των ηλικιών. 

Ενημέρωση για τη λειτουργία του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Αγαπητοί φίλοι, σας ενημερώνουμε ότι μετά την από 13/3/2020 ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, οι υπηρεσίες και ο εκθεσιακός χώρος του Τελλογλείου Ιδρύματος θα παραμείνουν κλειστές από το Σάββατο 14 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.
Θα σας ξαναδούμε σύντομα!
Τηλ. επικοινωνίας 2310-218993 ή στο teloglion@teloglion.gr.

Αναβολή της εκδήλωσης "Κάθε μέρα εξετάσεις" με τον Πέτρο Αυλίδη

Αγαπητοί φίλοι, σας ενημερώνουμε για την αναβολή της αυριανής εκδήλωσης "κάθε μέρα εξετάσεις" με τον Πέτρο Αυλίδη, στο πλαίσιο της έκθεσης Αλέξης Ακριθάκης "τσίκι-τσίκι". Λυπούμαστε πολύ για την αναστάτωση.

Ξενάγηση στις εκθέσεις “Finotti. Fine Notte. Το τέλος της νύχτας”, Αλέξης Ακριθάκης «τσίκι-τσίκι» & «Ένας αρκούδος μια φορά: Από το Μπενάκη…στο Τελλόγλειο»

Την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση κοινού στις εκθέσεις: “Finotti. Fine Notte. Το τέλος της νύχτας”, Αλέξης Ακριθάκης «τσίκι-τσίκι» και «Ένας αρκούδος μια φορά: Από το Μπενάκη…στο Τελλόγλειο».

Μάρτιος στο Τελλόγλειο

ΜΑΡΤΙΟΣ 2020 

Τετάρτη 4 Μαρτίου
18.00-20.00 «Ψυχή Μπόλικη. Καληνύχτα Αλίκη». Μονόπρακτο για την Αλίκη Τέλλογλου του συγγραφέα Σάκη Σερέφα, με την ηθοποιό Σοφία Βούλγαρη σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή. Προηγείται ξενάγηση της ιστορίας του σπιτιού του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου.
(Οικία Τέλλογλου. Εισιτήριο 12€. Προπώληση στο Μικρό Τελλόγλειο, Καρ. Ντηλ 32, 2310-224785 και στην Αγίου Δημητρίου 159Α, 2310-247111) 

Προσεχώς νέα #familytime

Αγαπητοί μας φίλοι, σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη αγάπη και εμπιστοσύνη που δείξατε στη νέα μας προσπάθεια 

Παράταση εκθέσεων «Ένας αρκούδος μια φορά: Από το Μπενάκη…στο Τελλόγλειο» & Αλέξης Ακριθάκης «τσίκι-τσίκι»

Οι δύο εκθέσεις που φιλοξενούνται στον α’ όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος και αγαπήθηκαν από το κοινό της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, παίρνουν παράταση.

Ξενάγηση στην έκθεση “Finotti. Fine Notte. Το τέλος της νύχτας”

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ξενάγηση κοινού στην έκθεση του Novello Finotti “Finotti. Fine Notte. Το τέλος της νύχτας”. Στην αναδρομική αυτή έκθεση παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων, τα περισσότερα σε μάρμαρο Καράρα άλλα και σε μαύρο Βελγίου, ροζ Πορτογαλίας και χαλκό. Κάποια από τα έργα είναι μεγάλων διαστάσεων και ξεπερνούν τα 2,50 μέτρα.
**Περιορισμένος αριθμός θέσεων λόγω της ιδιαιτερότητας της έκθεσης.

Είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 2310-247111.
Εισιτήριο 5 ευρώ κανονικό και 2,5 ευρώ μειωμένο.

Ξενάγηση στην έκθεση “Finotti. Fine Notte. Το τέλος της νύχτας”

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ξενάγηση κοινού στην έκθεση του Novello Finotti, ενός από τους μεγαλύτερους εν ζωή γλύπτες, με τίτλο “Finotti. Fine Notte. Το τέλος της νύχτας”. Η έκθεση παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων του, τα περισσότερα σε μάρμαρο μεγάλων διαστάσεων (10 από αυτά ξεπερνούν τα 2,50 μέτρα).

Λειτουργία εκθεσιακού την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 ο εκθεσιακός χώρος του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. θα παραμείνει κλειστός λόγω ειδικών συνθηκών.

Εργαστήρια ενηλίκων

Αρχίζουν οι εγγραφές για τα εργαστήρια ενηλίκων που διοργανώνει κάθε χρόνο το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των εργαστηρίων.

1. Εργαστήριο Ελεύθερου Σχεδίου (λεπτομέρειες εδώ)

2. Μαθήματα ιστορίας της Τέχνης που διατρέχουν τον 19ο & τον 20ο αιώνα

Ψήφισμα για το θάνατο του Γιάννη Τσεκλένη

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

πληροφορήθηκαν με βαθιά οδύνη το θάνατο του

Γιάννη Τσεκλένη,

εξαίρετου δημιουργού του Νεοελληνικού Πολιτισμού στο χώρο του ενδύματος και της διάδοσής του διεθνώς, ο οποίος τίμησε το Τελλόγλειο Ίδρυμα με τη φιλία και την συνεργασία του επανειλημμένα.

Τιμώντας τη μνήμη του θανόντος, αποφάσισαν να εκφράσουν  τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του και να καταθέσουν το συμβολικό ποσό των εκατό ευρώ στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

 

Το Τελλόγλειο στον 100,6

Μετά από 8 χρόνια στο Δημοτικό Εθελοντικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, 100,6 fm, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. επανέρχεται και παρουσιάζει την ωριαία εκπομπή «Το Τελλόγλειο στον 100,6».

Κάθε δεύτερη Παρασκευή του μήνα στις 13.00 και για μία ώρα, παρουσιάζονται τα νέα του Τελλογλείου, με πολλούς και ενδιαφέροντες καλεσμένους.

Νέα έκθεση «Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας»

Ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες εν ζωή, ο Novello Finotti, έρχεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. από την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020.

Η έκθεση θα παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων του (π. 70 έργα) τα περισσότερα σε μάρμαρο και μεγάλων διαστάσεων (10 από αυτά ξεπερνούν τα 2,50 μέτρα). 

Νέος κύκλος εικαστικών εργαστηρίων - Έναρξη εγγραφών

Οι εγγραφές ξεκίνησαν για τον νέο κύκλο εικαστικών εργαστηρίων που διοργανώνει κάθε χρόνο το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. 

Σελίδες