ΩΡΑΡΙΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ

«Η τέχνη είναι φίλος μας. Αυτό το πιστεύω βαθιά. Ενισχύει και βοηθάει τον άνθρωπο να ζει, τον παρηγοράει, γιατί ο άνθρωπος ορίστηκε να ζει ζωή πολύ ανασφαλή» 

Αλίκη Τέλλογλου

Η Αλίκη Τέλλογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας του Ναούμ και της Λουκίας Ωρολογά, προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη και το Μοναστήρι. Από μικρή η Αλίκη Τέλλογλου διψούσε για το διάβασμα και την τέχνη. Το όνειρό της ήταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, αλλά τελικά εγγράφεται στην Ιατρική Σχολή. 

Ο Νέστορας Τέλλογλου γεννήθηκε στη Σμύρνη. Η οικογένειά του, έμποροι και τραπεζίτες, υπήρξαν ευεργέτες στον τόπο τους. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα από σπουδές στην Ελβετία ο Νέστορας επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Η γνωριμία του Νέστορα και της Αλίκης κατέληξε σε γάμο το 1953 και σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε η συλλεκτική τους δραστηριότητα.

Η συλλογή των έργων του Ιδρύματος αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης, που έγινε με πάθος, ένστικτο και κυρίως αγάπη για τον άνθρωπο. Ο πυρήνας της συλλογής είναι δικό τους δημιούργημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανθρώπινη μορφή κυριαρχεί αριθμητικά στα έργα.