Αμφιθέατρο

«Θεσσαλονίκη, Φωλιά των Κατασκόπων» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. με τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, στις 19.00 (Αμφιθέατρο). 

Η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το «Σεμινάριο Εξειδικευμένης Θωρακοχειρουργικής», το οποίο έχει σαν σκοπό την παρουσίαση και τη λεπτομερή συζήτηση κάποιων εξειδικευμένων θεμάτων που αφορούν την άσκηση της Θωρακοχειρουργικής και δημιουργούν καθημερινούς προβληματισμούς.

«Η συμβολή του Μετώπου της Θεσσαλονίκης στην έκβαση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» είναι το θέμα συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που θα γίνει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου (19.00 – 21.00). 

Το σκεπτικό της συζήτησης εστιάζει στη βρετανική, γαλλική και ελληνική οπτική της λειτουργίας και εν γένει δραστηριότητας του Θεάτρου Επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και της κομβικής και δυστυχώς παραγνωρισμένης από τη διεθνή ιστοριογραφία συμβολής του στην τελική έκβαση του Πολέμου. 

Το Δίκτυο Πολιτιστικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Αθήνας (EUNIC Athens Cluster) σας προσκαλεί στην ημερίδα που διοργανώνει την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018, στις 19.00 μ.μ., στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (αμφιθέατρο), με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ο Πολιτισμός της Ενσωμάτωσης». 

Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος "Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - Το ταξίδι της Αταλάντας", την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μμ, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη.

Ελάτε να γνωρίσουμε τον μεγάλο πολιτισμό του Αιγαίου πριν από την άνοδο της κλασσικής Αθήνας, μέσα από ένα ιστορικό μυθιστόρημα για τα ταξίδια, την ποίηση αλλά και την αναζήτηση του ιδανικού έρωτα. 

Για περισσότερες πληροφορίες,  βλ. http://drbekas.wixsite.com/simonek

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη] του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργανώνει το «2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής: ελληνική και βαλκανική ετυμολογία» στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη.

Αφιέρωμα στον Ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, για τα 130 χρόνια από τη γέννησή του, με τίτλο "Ο Εραστής των Τεχνητών Παραδείσων".  

Ο Σύλλογος Φίλων Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. και το Λογοθέατρο Ομάδα Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης διοργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη με απαγγελίες και μουσική, την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 20.00 στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Συναυλία με τίτλο: Εις Μνήμην. Μουσική για Σαξόφωνο του Δημήτρη Θέμελη.  Θα ακουστούν έργα μουσικής δωματίου για σαξόφωνο και άλλα όργανα του Δημήτρη Θέμελη. 

Συμμετέχουν διδάσκοντες και φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:

Δήμος Παλαμηδάς, άλτο σαξόφωνο
Γιάννης Πάλλας, άλτο και βαρύτονο σαξόφωνο
Άννα Παπανίδου, τενόρο σαξόφωνο
Χριστίνα Σιδηροπούλου, πιάνο
Αθανάσιος Ζέρβας, σοπράνο σαξόφωνο

Πρόγραμμα

H B’ Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ, Γ.Ν.Θ. «Γ.Γεννηματάς», στα πλαίσια των ετήσιων επιστημονικών εκδηλώσεων της με τίτλο: «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» διοργανώνει στις 26 Μαΐου 2018, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ την 3η επιστημονική εκδήλωση με θέμα: Τεχνικές “Ελάχιστης Παρέμβασης” στην Αντιμετώπιση Παθήσεων Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού. 

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργανώνει διεθνές συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο διάστημα Πέμπτη 10 έως Κυριακή 13 Μαΐου 2018, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, δίπλα στην πανεπιστημιούπολη.
Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου εκπροσωπούνται πλέον του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το Imperial War Museum και η Βρετανική Σχολή Αθηνών, ενώ η εκδήλωση συνολικά τελεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας των Αθηνών.